BETEGSÉG-MAGATARTÁS

A betegekre jellemző viselkedésfolyamat a kóros állapot során

Maga a betegség nem csupán egy "standard" kórfolyamat lezajlását jelenti. Egy olyan többszörösen végbemenő folyamatról van szó, melynek során az egyén tudati, biológiai, szociális, érzelmi, illetve lelki működései veszítenek tisztaságukból, valamint ezek a funkciók minden esetben sérülnek a kórt megelőző állapothoz képest viszonyítva, bizonyos mértékben. A beteg emberre jellemző viselkedést az orvos-szociológia terminológiája betegség-magatartásnak nevezi, amelynek ezidáig öt felfedezett és tudományosan dokumentált szakasza különíthető el. Ezeken a szakaszokon halad végig a beteg a probléma megjelenésétől számítva egészen a tünetek megszűnéséig. A betegség-magatartás pontjain haladva az összes belső, egyéni folyamat akár egyidejűleg is képes lezajlani.

Az egyes folyamatok egyidőben történő lezajlása a legtöbbször pszichés problémákat von maga után. Ezek kiküszöbölése lehetséges a jó mentális erőnlét, az "érzelmi dopping", tehát egy ambiciózus, derűlátó érzelmi beállítottság, és az ezeket serkentő energiák megtartása mellett.

A betegség-magatartás folyamatának öt pontja:

  • A tünetek megjelenése: A beteg realizálja a problémát, a tüneteket észleli. Valóban gyógyulni vágyó beteggé akkor válik az illető, amikor a tünetek enyhítése érdekében már szakemberhez fordul.
  • Betegszerep felvállalása: Miután a beteg belenyugodott a tünetek folyamatos jellegébe, már az egészségét potenciálisan veszélyeztető tényezőt feltételez, kapcsolatot keres szakemberekkel. Fontos különbség az első ponthoz képest, hogy a tünetek megjelenésekor a beteg elviseli ugyan a tüneteket valameddig, de valós betegségtudata nincs, a figyelme elsősorban a tünetek enyhítésére összpontosul, míg ebben a szakaszban már tudatosul benne saját állapotának kórossága.
  • Tájékozódás: A beteg személy gyógyulásával összefüggő igények kielégítését szakember végzi. A betegségének szakszerű megállapítását és a megfelelő kezelés kiválasztását, illetve tüneteinek, a betegségének okát és várható lefolyásának magyarázatát, a problémájából fakadó lehetséges következmények ismertetését mind igényli.
  • Addikció: Ebben a fázisban az egyén szakemberekre számít tüneteinek kezelésében, és önmaga által elfogadottan is szakemberektől teszi függővé gyógyulását, állapotának javulását.
  • Gyógyulás és rehabilitáció: A gyógyulás bekövetkezhet viszonylag hirtelen, a tünetek megszűnnek, és nem térnek vissza. Ellenben ha a gyógyulás relatív hosszú időt igényel, abban az esetben hosszabb időtartamú kezelési metódus szükséges az optimális életminőség visszanyeréséhez. A krónikus betegség-folyamatnak talán legfontosabb szakasza ez, amikor a páciensnek feltételezhetően egy alacsonyabb életminőséghez kell alkalmazkodnia.